Élhető környezet

Teleprehabilitáció az esztergomi Töltés utcán

A 27 lakást érintő, évek óta túlságosan elhanyagolt, szinte élhetetlen környezet felszámolásának folyamata sikeresen elindult ez évben a Boldog Ceferino Alapítvány, a Ceferino Nonprofit Kft., a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Határtalanszív Alapítvány együttes munkálkodása által. Anyagi támogatóink az Emberi Erőforrások Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia voltak.

A felújításokhoz szükséges anyagok megvásárlása és önkéntes segítők által történő beépítése építészmérnök és munkavédelmi szakemberek irányításával és felügyeletével zajlott. Tetőszigetelés, homlokzat- és belső vakolás, festés, meglévő nyílászárók szigetelése, padlózat javítás, vizesblokk kialakítás, tereprendezés, rom- és szemételtakarítás volt az alapvető célkitűzésünk. A támogatási összeg hatékony és következetes felhasználása révén a családok szocializációjára és integrációjára nagyobb esély mutatkozik, a felújítással az esztétikai igényesség-, az öngondoskodás és a háztartási gazdálkodás elsajátításának eléréséhez vezettük őket egy lépéssel közelebb.
A felújítás nem volt egyszerű. A közterületen épp csőtörés volt vagy éppen nagy hőségben kellett dolgozni. Abszolút sikerként könyveltük el, hogy a telep felújítás elejétől fogva, maguk az érintett családok is közreműködtek a munkálatokban. Nagy terveik voltak a felújítással kapcsolatosan és ezért hajlandóak voltak idejükből, erejükből és akár pénzükből is áldozni. Több család maga vásárolt kisebb értékű eszközöket, gyakorta egymásnak is besegítettek a munkálatokba. A helyi cigány közösség a jövőre vonatkozóan igen motivált, az ingatlanok előtti közterületeket rendben tartják, tervezik és várják az újabb felújításokat. Szintén sikerként könyveljük el, hogy kiváló együttműködő partnerekkel tudtuk a projektet megvalósítani.
Az ott lakó családok életkörülményei javuló tendenciát mutatnak, a program társadalmi érzékenyítő hatása is jelentős, ugyanis a nem hátrányos helyzetű esztergomi lakosság - önkéntes alapon - is részt vett a telep rehabilitációjában. Mindenki megelégedésére szolgál, a társadalmi feszültségek enyhítéséhez vezet, hogy élhetőbb környezet tudott a pályázati pénz által megvalósulni.

A felújításban segítő Spanyol fiatalok videójának megtekintése >>