Bemutatkozás

Oláh JánosAlapítványunk, nyitott házként működő intézmény, ahova minden cigány és nem cigány, hátrányban, vagy halmozottan hátrányban élő ember megkereshet, kisgyermektől az időskorúig. Főbb célunk, hogy legtöbbjüket, minél közelebb vezessük a hithez, valamint annak gyakorlásához. Fontos tudnunk, hogy oktatásban, munkahelyteremtésben való segítségnyújtás és emberi szív nélkül, nem megvalósítható feladat. Ezért erre a három alappillére helyeztük, az alapítvány tevékenységét. Készek vagyunk arra is, hogy szociális, karitatív, hivatali ügyintézés és más egyéb területen, a problémáikkal betérő embereken segítsünk. Ez azért nélkülözhetetlen feladat, mert ha egy család létfenntartása veszélyben van, úgy nehezebben képes arra, hogy a Jó Istenre figyeljen, és az sem utolsó szempont, hogy jó érzéssel töltheti el az embereket, hogy ezeken a területeken, segítő kezekre találnak. Én magam is cigányszármazású, szegény családban nevelkedő ember vagyok, akit hitre neveltek a szülei. Felnőtt emberként tanultam tovább, mikor már saját magamnak meg tudtam teremteni a tanuláshoz szükséges anyagi hátteremet. Két diplomával rendelkezem és egy év múlva szerzem meg a harmadikat. Az első diplomámat, a Selye János egyetemen szereztem szociális munka szakon, a másodikat pedig, a Hittudományi Főiskolán Katekéta és lelkipásztori munkatárs alapszakon. Most jelenleg a Capienciára járok, hittanári szakra. Főállásban az esztergomi, gyermekotthonban dolgozom, nevelő pedagógusként.

Oláh János

Az Alapítvány

A Boldog Ceferino Alapítványt 2010-ben hozta létre Beer Miklós váci megyéspüspök, Dúl Géza országos cigánypasztorációs referens, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Tarjányi Béla a PPKE Hittudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára.

A Fővárosi Bíróság 2011. március 3-án vette nyilvántartásba jogerősen, és egyúttal közhasznú szervezetté minősítette a 9.PK.61.047/2010/2 számú végzésével.

Céljaink:

- a cigányság integrációjának elősegítése a helyi közösségbe
- az önszervező szociális tevékenységek segítése és erősítése, családsegítő munka megszervezése
- helyi szervezetekből országos hálózat kiépítése
- a cigányság kulturális örökségének megóvása
- társadalmi értékek, helyi szokások és jogi normák elfogadásának segítése
- az esélyegyenlőség elősegítése szakképzéshez, munkához jutás, illetve továbbtanulás által
- a cigányság hitéletét, illetve a többségi társadalom cigányságról való ismereteinek bővítését segítő kiadványok szerkesztése, terjesztése
- emberi és állampolgári jogok védelme
- egészségmegőrzést, betegségmegelőzést, egészségügyi rehabilitációt segítő tevékenység

Beszámolóink:

2011 közhasznúsági jelentés | 2011 évi mérleg